Het begin

Yske, van pup tot wereldkampioen

Yske werd als een van acht puppies op 18 september 2000 geboren in Vlissingen bij fokster Liane Eekman-Lampio. Dit nest was een combinatie van Int. Kamp. Quimba von der Dansenborger Heide (vader) en Kamp. Quasie Fanas Neue von Beer’s Freude (moeder)

Vier weken na de geboorte zijn we de eerste keer gaan kijken bij het nest in Vlissingen. Een werpkist gevuld met acht puppies, een schitterend gezicht al dat jonge leven. Yske had zowel aan de zijkant als aan de staart een klein vlekje. Alle pups uit dit nest waren wit met bruine platen en hadden een bruine kop. Al na een paar weken kan je zien of de pups een schimmel of wit met bruin worden. Yske zou dus duidelijk een schimmel worden.

Bij dit eerste bezoek ben ik op de grond gaan zitten en liet Liane alle pups los door de kamer lopen. Yske kwam direct naar mij toe en ze is niet meer bij mij weggeweest. Ik was totaal verkocht en wilde Yske eigenlijk direct meenemen. Maar vier weken is te vroeg en er moeten nog allerlei formaliteiten plaats vinden zoals een puppytest, chippen etc. Daarnaast wilde Liane ook nog eens goed bekijken of Yske wel bij ons gezin zou passen. Zowel de puppytest als het “doorlichten” van mijn doopzeel vielen positief uit en binnenkort zou ik de eigenaar worden van een echte Heidewachtel.

Na acht weken konden we Yske gaan ophalen in Vlissingen. Samen met een vriendin zijn we met de auto naar Vlissingen gereden om Yske op te halen. Na nogmaals te hebben aangehoord wat er allemaal bij komt kijken bij de opvoeding van een puppy vertrokken we in de auto richting ’s-Gravenzande. ’s-Gravenzande is een stad in het Westland en ligt pal achter de duinen van het Noordzee strand. Daar komt ook de kennelnaam “Van Achter de Duinen” vandaan.

Thuis hebben we eerst alle gevaarlijke dingen voor een jonge pup opgeruimd, stroomsnoeren, antennekabels etc. Nu was het afwachten hoe alles zich zou gaan ontwikkelen. De eerste twee nachten ben ik bij Yske in de woonkamer blijven slapen, Yske in een bench en ik op de bank. Alles liep tot nu toe perfect en na twee dagen ben ik weer bij mijn man op de slaapkamer gaan slapen. Alles was onder controle…

Omdat we het belang inzagen van een goede opvoeding zijn we in januari 2001 met Yske op puppytraining gegaan bij Martin Gaus in Delft. Daar bleek andermaal dat Yske veel karakter had, leren is leuk maar spelen is veel leuker. Deze cursus is met redelijk resultaat beëindigd.

Op 30 september 2001 zijn we voor het eerst met Yske naar een clubmatch in Rhenen gegaan. Aanvankelijk wilden we eerst alleen maar eens kijken hoe het er aan toe gaat tijdens zo’n clubmatch, maar ja, meedoen is toch ook wel erg leuk. Op dat moment hadden we met Yske nog geen enkele ervaring op het gebied van shows. Het woord ringtraining kenden we alleen van horen zeggen. Dankzij wat afschrijvingen mochten we alsnog meedoen in de jeugdklasse. Mijn zoon zou Yske voorbrengen en de hele familie was behoorlijk zenuwachtig. Vanwege mijn gezondheid moest iemand ander Yske moet voorbrengen bij de shows. Het keuringsrapport van onze eerste show was als volgt:

Bijzonder fraaie teef van goede verhoudingen. Mooi vrouwelijk hoofd, goede hals- en rugbelijning. Goede staartaanzet. Mooi passend bone, prima hoekingen in de achterhand. Goede vachtstructuur. Bijzonder fraai totaalbeeld die beslist op ringtraining moet. Beoordeling: 4e Uitmuntend.

We waren dolenthousiast met het behaalde resultaat, dit smaakte naar meer. We besloten in te schrijven voor de Winner 2001 in Amsterdam. Een klein probleem, dit keer moest ik zelf Yske voorbrengen. Het lopen ging ronduit waardeloos, het was te snel of te langzaam, kortom Yske werd niet in een optimale situatie voorgebracht. Het resultaat was weer een 4e plaats met als beoordeling Uitmuntend. Minder positief was de opmerking op het keuringsverslag waarbij vermeld werd dat ik de storende factor was. Daar sta je dan met een prachtige hond, prima karakter, gek van kinderen, een speelkameraadje en een troeteldier, wat zou een mens zich meer kunnen wensen? Omdat we toen al wisten dat we in de toekomst een nest met Yske wilden fokken was de eerste logische stap een ringtraining. Teneinde volgens de reglementen te mogen fokken moet de hond twee keer op exterieur beoordeeld zijn waarbij de kwalificatie ten minste Zeer Goed dient te zijn. Wat dat betreft hadden we de kwalificatie al maar we wisten dat Yske veel meer kon. Ook een stuk jachttraining was vereist om Yske te kunnen beoordelen op werkeigenschappen en hiermee door de fokselectie heen te komen. Kortom er lag nog een hoop werk op ons te wachten.

Tijdens een wandeling met Yske in ’s-Gravenzande kwam ik aan de praat met een andere hondenbezitster, Brigitte Dekker. Brigitte heeft zelf twee Golden Retrievers waarmee ze diverse trainingen op zowel het show- als jachtterrein doorlopen heeft. Brigitte bood spontaan aan om voor mij de shows te gaan lopen met Yske, iets wat ik zeer op prijs stelde. Vol goede moed ging Brigitte aan de slag, niet alleen ringtraining maar ook iedere zaterdagochtend jachttraining. De jachttraining werd gevolgd bij Ada Schoenmaker uit Noordwijk. In principe moest Yske alles nog leren op het gebied van de jachttraining, we waren er nog lang niet…

De eerste show waarbij Brigitte Yske zou voorbrengen zou in Eindhoven zijn op 3 februari 2002. Het lopen ging goed, tot het moment dat Yske mij zag staan met videocamera aan de rand van de ring. Yske deed niets meer goed, voor deze show was het duidelijk afgelopen. Wel hadden we hier weer een wijze les uit getrokken. Tijdens het voorbrengen mocht Yske mij duidelijk niet zien. Het uiteindelijke resultaat van deze show was dan ook niet super, 2e met als beoordeling Zeer Goed. Voor Brigitte was dit min of meer een teleurstelling, alle tot dan toe getrooste inspanning had nog niet tot resultaat geleid, dat moest beter kunnen.

De volgende tentoonstelling was in Zuidlaren op 3 maart 2002. Daar ging het al een stuk beter en werd Yske 1e met als resultaat Zeer Goed. Dit stemde ons positief, het ging de goede kant op.

Op 16 maart de volgende tentoonstelling in Roosendaal, het begon er nu op te lijken dat Yske snapte wat de bedoeling was. Ze kwam de ring in met een houding van “komen jullie maar op”. Ze liep de sterren van de hemel en het resultaat was er ook naar, 1e Uitmuntend res. CAC/ res. CACIB.

Op 25 mei 2002 hadden we weer een clubmatch, daar werd Yske 4e met als resultaat Zeer Goed.

7 juli 2002 zou een heel bijzondere dag worden, we zouden deelnemen aan de Wereld Winner in Amsterdam. Dit was de belangrijkste wedstrijd in 2002 omdat deze maar eens in de 17 jaar in Nederland gehouden wordt. De stammoeder van Yske, Von Beer’s Freude Sissi, was 17 jaar geleden wereldkampioen geworden. Een enorme uitdaging dus om met Yske aan deze wedstrijd deel te nemen. Tot onze grote verrassing werd Yske in Amsterdam 1e met als beoordeling Uitmuntend CAC/CACIB plus BOB (Best Of Breed). Wereldkampioen dus!

Op 1 september stond Ahoy Rotterdam op het programma. Yske had de smaak inmiddels te pakken en werd 1e met de beoordeling Uitmuntend, CAC/CACIB plus BOB.

Op 18 september zijn we met Yske naar Parijs geweest, niet om de stad te bezoeken maar om deel te nemen aan de Eurodog Show. Een bijzondere ervaring met als resultaat 2e en als kwalificatie Uitmuntend.

Bleiswijk stond 3 november 2002 op het programma. Het begint langzamerhand eentonig te worden maar ook hier weer 1e, Uitmuntend CAC/CACIB/BOB. Qua puntenaantal zou Yske met deze overwinning de titel Nederlands Kampioen behalen, maar helaas. Om Nederlands Kampioen te worden dient een hond minimaal 27 maanden oud te zijn en op deze dag was Yske precies 26 maanden en 14 dagen, iets te jong dus. Maar we konden de champagne alvast reserveren, bij de volgende show (in 2003) zou Yske dit kampioenschap alsnog kunnen behalen indien ze een 1e of 2e plaats zou scoren.

We schrijven inmiddels 2003 en Eindhoven stond op het programma. 1 februari zou de dag kunnen zijn dat Yske het Nederlands Kampioenschap binnen zou halen. Daarvoor zou ze eerste of tweede moeten worden. Het werd een 2e plaats Uitmuntend res.CAC.res.CACIB en dus kon de champagne ontkurkt worden en voor Yske als beloning een lekkere kluif. Yske was nu naast Wereldkampioen ook Nederlands Kampioen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.